Verslag van de wandeling “Maascorridor” in Noord-Limburg op 10 mei 2019.

 

 

Deze “Maascorridorroute” is ontwikkeld door “Het Limburgs Landschap”.

Langs de Maas tussen Venlo en Baarlo ligt een vrijwel aaneen gesloten lint van rivieroeverreservaten met grasland en ruigtes. Enkele plassen met eromheen wilgenbos. Met het project “Maascorridor” is sinds 1996 inmiddels op vele plaatsen natuur gerealiseerd.

Door de rivier meer ruimte te geven kunnen de Maasoevers veranderen in een afwisselend en langgerekt lint van moerassen, geulen, bloemrijke graslanden en ooibos. Het hele jaar door grazen er runderen.

De temperatuur van 15 Graden Celsius en windkracht 2 blijken ideaal bij deze wandeling van 13,5 km lang. Hoewel er volgens de regionale krant 70 % kans op regen is, blijft het bij enkele korte zachte buien.

Per Arriva trein reizen 9 deelnemers, per auto 7 naar het beginpunt.

Vanaf het NS station lopen we via het centrum van Blerick naar het vertrekpunt Brasserie “Sur Meuse” , Helling 5 5921 GT Blerick waar ons een gastvrije ontvangst wacht. Binnen op schildjes, is te zien hoe enorm hoog de Maas in 1993 en 1996 er heeft gestaan. Bijzondere foto’s aan de wanden laten er de geschiedenis herleven.

In 1702, tijdens “het Beleg van Venlo” brandde op de plek waar nu “Sur Meuse” staat een pand af dat in 1705 werd gerenoveerd. Het heeft de monumentstatus Rijksmonument. Het werd gebouwd als veerhuis en halteplaats voor trekschuitreizigers en heeft daarna een hele ontwikkeling doorgemaakt. Nu biedt de Brasserie met terras een heerlijk uitzicht over de Maas, het passantenhaventje en aan de overkant o.a. het “Nedinscogebouw”.

Opgemerkt wordt ook de Antoniuskerk die in 1962 werd ingewijd. Deze kerk werd gebouwd ter vervanging van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste neogotische kerk. De nieuwe, moderne kerk is een zaalkerk met vrijstaande, opengewerkte, betonnen klokkentoren. Enkele decennia geleden zijn in deze kerk bezienswaardige glas-in- lood ramen, de 12 apostelen uitbeeldend, geplaatst die destijds door kunstenares Wilmy Peeters zijn ontworpen.

Gesterkt door koffie of thee gaan we op weg. Via Hout-Blerick, de Romeinenweerd naar Baarlo, kiezen we aanvankelijk voor geasfalteerde paden om natte voeten te voorkomen. Het gras kan vochtig zijn door de regen van de voorafgaande dagen maar het blijkt mee te vallen. Na villawijk “Meuleveld” wagen we ons over de dijk, door houten poortjes, over klimhekken (met hulp van elkaar!) en grasland om zo dicht mogelijk langs de rivier te kunnen struinen. Galloways volgen ons van een afstand aandachtig. Dit runderras is hoornloos en meestal zwart behaard. Ze worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers, hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief. De naam van het dier is afgeleid van de streek waaruit het afkomstig is namelijk uit de streek Galloway in het zuidwesten van Schotland.

Bij de picknickplaats onderweg beklimmen sommigen “de uitkijktoren Maasdal Baarlo”. Op die rustplaats horen we verhalen over de mooie vergezichten die deze toren biedt.

De lente op z’n mooist met indrukwekkende flora en fauna. Vele bloeiende wilde bloemen en planten zijn er te bewonderen. Ganzen, en eenden met hun jongen zwemmen rustig in de Maas. Vogelgeluiden begeleiden ons tijdens de wandeling. In de verte grazen de Lakenvelders, een uniek Oudhollands runderras. Ze zijn herkenbaar aan de witte band (het z.g. witte laken) tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier.

Onverwacht arriveren we via een houten bruggetje bij Brasserie “Maes 21”, Vergeldt 21, 5991PJ Baarlo aan de veerpont, waar we een uur pauzeren aan 3 tafels die voor ons zijn gereserveerd. Het is een sfeervolle en gezellige locatie en vriendelijke bediening.

De veerpont brengt ons voor 30 eurocent p.p. veilig over de Maas naar Steyl. Dit dorp in de gemeente Venlo staat bekend als kloosterdorp. Een deel van de oude dorpskern geniet sinds 2004 bescherming van rijkswege als beschermd dorpsgezicht Steyl. Te bezoeken zijn er o.a. het Wereldpaviljoen, het Limburgs Schutterij Museum, het Missiemuseum en Jochumhof. Van daaruit ervaren we de Maascorridor vervolgens als een ruim wandelgebied met een mooi zicht over de Maas en het landschap bij Steyl, Tegelen en Venlo.

Op de Stadsbrug in Blerick nemen we afscheid van elkaar.

Sommigen gaan terug naar het station, anderen naar hun auto op het kazerneterrein en enkelen via beginpunt “Sur Meuse” op weg naar huis.

We kunnen terugkijken op een prachtige en sfeervolle wandeling met 16 sportieve deelnemers.

 

Margriet van Enckevort

 

Voor het foto album van deze wandeling klik hier.