Pierre Cuypers, architect, kunstenaar, ambachtsman, projectontwikkelaar en katholiek

Lezing 15 januari 2018 om 14.00 uur in de Kemphaan door mevrouw Anneke Vàhl-Lekkerkerker

 

Donderdag 15 januari 2018 stond een lezing gepland van mevrouw Anneke Vàhl uit Gennep over het leven en werk van Pierre Cuypers. Het KNMI voorspelde voor deze dag zeer onstuimig weer met windstoten van 100 tot 120 km. per uur. Code Oranje. “Ga niet de weg op als het niet persé nodig is”, zo adviseerde het meteorologisch instituut. Mevrouw Vàhl liet ons daarop weten dat zij de oversteek over de Maas niet aandurfde. Niet echter Harrie Zegers. Hij voorzag dat alle leden, die kenbaar hadden gemaakt deze lezing te willen bijwonen, telefonisch geïnformeerd moesten worden dat de lezing niet zou doorgaan. Het alternatief om dan zelf maar de storm te trotseren en de Maasbrug bij Gennep over te steken, leek hem aantrekkelijker. Dus Harrie wierp zich op als redder van deze lezing en bood aan mevrouw Vàhl te gaan halen en na de lezing weer thuis te brengen. Dit aanbod werd in dankbaarheid aangenomen en zo kon de lezing toch doorgaan.

Er van uitgaande dat er wel wat mensen zouden zijn die code oranje serieus zouden nemen, stond de organisatie versteld van het grote aantal belangstellenden. Want naast mevrouw Vàhl konden we meer dan 50 mensen verwelkomen bij deze lezing.

En het moet gezegd. Onze leden werden niet teleurgesteld. Zij kregen een luchtige, interessante en afwisselende lezing over de Limburgse bouwmeester Pierre Cuypers voorgeschoteld. Natuurlijk we kregen te horen dat Cuypers de bouwer was van de meest in het oog springende gebouwen in Amsterdam, te weten het Rijksmuseum en het Centraal Station. Maar zij wist ons ook te vertellen dat Cuypers in de tweede helft van de 19e eeuw in Venray had gewerkt. Hij restaureerde de Grote Kerk en bouwde het klooster Jerusalem en de Venrayse pastorie. Verder ging mevrouw Vàhl in op het privéleven van de bouwmeester, het familieleven en grote vriendenkring tot in de hoogste regionen. Dit uitgebreide netwerk leverde hem vele en belangrijke opdrachten op. Mevrouw Vàhl liet zien dat Cuypers een groot vakman/kunstenaar en katholiek was. Hij bouwde door heel Nederland vele katholieke kerken, voornamelijk in de neogotische stijl, die hij in Nederland introduceerde. Kortom een interessante lezing over een interessante mens.

Onze leden hebben de zware storm, die later bleek vele bomen in Venray te hebben geveld, niet voor niets getrotseerd en Harrie wist de spreekster na afloop weer veilig over de Maas te loodsen.