Droog, niet te warm, af en toe zon, kortom wandelweer.
Eenentwintig Venraynaren, leden van de AVOS gingen onder aanvoering van Frans Lemmers – lid van het Rooys Gidsen Gilde - op stap voor een wandeling door het centrum van Venray en het Historisch kwartier. Gestart werd bij Hensenius.

Route en items: Brouwerij, in verband met architect Piet van Bergen en de Venrayse metselaars: de panden van Harrie Oudenhoven aan de Henseniusstraat. Dan de coffeeshop en het bijzondere pandje uit 1880 ernaast, het wapen van Venray, postkantoor annex de Draol, schutterij. Het verhaal over de oorlogsmaand oktober ’44 en Haarlem helpt Venray; ontsteltenis over het weer verdwijnen van het beeld ‘de opstandige man’. Aan de hand van de panden Berden (ome Jacob Fonck en tante Dien) en ‘Jamin’ het verhaal over 70 jaar familieregering in Venray.

Op de Grote Markt aandacht voor het oude raadhuis en op aanvraag de burggraaf. Gezien de deelname van Paul Wijnen ditmaal aandacht voor het beeld De Peelhaas; het beeld werd immers geschonken aan Vorst Karel Wijnen bij diens 25-jarig jubileum.

Zoals altijd maakte het monument voor de naamloos doodgeboren kinderen grote indruk.

De Grote Kerk enkel aangestipt, deze vereist een aparte excursie. De Monnik zorgde voor reflectie; indertijd kon men beschikken over 24/7 beschikken over hulp. Open Schellepoortje werd zeer gewaardeerd; open “wist ik niet”. Klooster, bijzondere bomen. Het zusters-kerkhofje opnieuw met stip in de toptien.

Het Freulekeshuus waar museumvrijwilligers naar binnen moesten kijken en als slot de landbouwhuishoudschool/kleuterschool (opmerking: Montessori!) met zuster Ursule, moskee. Na anderhalf uur aangenaam wandelen, niets moest, om 15:30 aankomst bij het:

Huys van Venray of voor besturenden Borggraaf Paviljoen

Dankzij 3 vrijwilligers stond koffie/thee klaar bij de uitgiftebalie; deze werd aangeboden door onze eigen AVOS. De tafels werden bezet. Ouderwets maar toch: er ontstond een zeer genoeglijk samenzijn. Potentie auditorium! Koffiekamer van Venray!

Deelnemers enthousiast over de wandeling; ook nu weer: “we kijken met andere ogen naar Venray”. Enthousiast over het park! Op vraag unaniem: “die ene hoek naast het museum moet aangekleed worden”. Enthousiast over de setting binnen het Huys van Venray waar nu ten langen leste ook de vitrines in de doorloop ingericht werden.

Venrays Museum

Er was gevraagd om zo mogelijk de MuseumJaarKaart mee te nemen. Vele MJK’s konden ‘dus’ worden gescand.

De met de expositie ‘Schijt aan de grens’ ingerichte museumruimte kreeg een goede beoordeling. Toch één vraag “is de zaal wel groot genoeg?!”. Veel vragen over het afhaken van de psychiatrie “hoort bij Venray”.

 

Al met al een zeer plezierige middag, voor herhaling vatbaar. Volgende week volgt metterdaad eenzelfde excursie.

Frans Lemmers