30 AVOS-leden vertrokken op dinsdag 27 sept 2016 in acht auto's richting Tilburg. Bestuurslid Frans Lemmers stond als cultuurliefhebber voor de organisatie. Het eerste bezoek was aan Museum de Pont. Hier zijn tot en met 29 jan. tekeningen en videowerken te zien van David Claerbout. Het vergt hier heel wat uitleg hoe zijn videowerken tot stand zijn gekomen. Het beste is om hiervoor internet te raadplegen en/of het museum te bezoeken. Verder een tentoonstelling met werken van Tim Breukers en Andreas Arndt tot 30 okt. 2016. Zij willen de aanschouwer vervoeren naar een andere wereld, een wereld van de verbeelding. Deze kunstenaars treft u aan een het nieuwe deel van het gebouw van de Pont.
In het oude deel treft u een tentoonstelling aan met werken van Joep van Lieshout. Hij werkt de mens uit als een soort product. De mens die terecht komt in een soort productieproces. Cradle to Cradle maar dan erg ver tot in het absurde doorgevoerd. Ook hier geld voor de geïnteresseerden ga er een kijkje nemen en wordt ook geconfronteerd met zijn gedachtenspinsels. Dit kan in Tilburg echter nog uitsluitend tot en met 2 oktober !
Joep van Lieshout (Ravenstein 1963) opereert bij voorkeur op een grensgebied. Ook met de installatie SlaveCity zoekt hij grenzen op – tussen goed en kwaad, leven en dood, mens en machine. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Jheronimus Bosch 500. Deze visionaire schilder hield zijn publiek vijfhonderd jaar geleden al een spiegel voor. In dit ondermaanse tussen hemel en hel streven mensen misschien wel het goede na, maar de duivelse verleiding van hebzucht en wellust kunnen zij zelden weerstaan.
Voor verdere informatie raadpleeg de website www.depont.nl
's Middags te voet naar het Textielmuseum. Dit ligt dus op loopafstand van de Pont. Wat stel je je zoal voor bij een textielmuseum? Wat weefgetouw, wat geschiedenis over de textielindustrie in Tilburg? Ja maar er was heel wat meer te koop. Zopwel letterlijk als figuurlijk. De deelnemers kwamen even tot rust na de Pont tijdens een hier verzorgde lunch. Daarna werd het textielmuseum bezocht. Hier bleek dat veel machines /weefgetouwen nog in gebruik waren die bediend werden door vrijwilligers. Ook waren er ontwerpers actief. Er wordt dus nog steeds productie geleverd. Men krijgt een goede kijk op hoe de wol van een schaap verwerkt wordt en uiteindelijk als garen op een klos terecht komt. De medewerkers zijn bereid om uitleg te geven over hoe het een en ander in zijn werk gaat en doen enthousiast hun verhaal en demonstreren ook hoe een machine werkt. De zestiger jaren komen hier weer tot leven, maar ook 2016 met nieuwe ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden. Onder de titel: Dutch swing design on the move. Ook het laseren van stof trok de aandacht. Een paar AVOS-leden gingen naar huis met een in printpapier gelaserd Melkmeisje van Vermeer. Kortom het Textielmuseum is te veel om op te noemen. Kijk voor meer indrukken op de site www.textielmuseum.nl
De deelnemers gingen rond 16.30 uur met een voldaan gevoel naar huis. Het was een gezellige en interessante dag. Dank aan Frans Lemmers voor de organisatie en aan de fotografen Willem de Riet en Harrie Zegers voor de aangeleverde foto's, waarvan u een kleine selectie - naast een paar foto's van Frans Lemmers en Kees Moerkerk - aantreft in de foto-albums van deze dag.