60 enthousiaste AVOS-leden in de Eifel

 

Woensdag 15 mei de wekker op 06.00 uur. De AVOS-leden worden om 07.15 uur verwacht bij het Centrum voor Ouderen de Kemphaan voor een dagreis naar de Eifel. Om 07.30 stapten zij in de bus, die mooi op tijd was. Om 07.35 uur startte de bus richting Spaubeek. In Spaubeek werd onze reisleider van deze dag Paul de Wit opgepikt. Paul bleek al gauw een enthousiaste en humorvolle gids te zijn met veel reiservaring. Hij slaagde er al snel in om het reisgezelschap voor zich te winnen door te komen kennismaken in de bus en door het regelmatig uitreiken van een paar verrassingen. Een heerlijke bonbon, een pakketje met koekjes, een soort taaitaai ( “ printen” ) uit de Eifel, een flesje St.Hubertus-tropfen en een koekje met “taaitaai” als inhoud omhuld met chocola.

De plaatsen die deze dag werden bezocht waren Rurberg aan de Rursee, met de boot naar Schwammenauel, van daar uit naar Heimbach, daarna met de bus naar Kornelimünster en tenslotte naar Aken.

De Vulkaaneifel is een gedeelte van de Eifel dat ligt in het zuid-oosten van de Eifel. Het beslaat een redelijk groot gebied en heeft zijn naam te danken aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook aan het huidige landschap is nog duidelijk te zien dat er vulkanische activiteiten zijn geweest, getuige de kraters en de maaren. De maaren zijn de meren die gevormd zijn in de kraters. Deze kraters zijn gevormd door gasontploffingen en sloegen grote gaten in de bodem. Het zijn dus geen echte vulkaankraters. Op de hellingen in de Eifel staan hier en daar ook koeien te grazen. Heel bijzonder, zei Paul, die koeien met die korte voorpoten… ja,ja. Op deze dag werden de reizigers door Paul regelmatig geconfronteerd met geloofsuitingen uit het verleden zoals bijvoorbeelden deze opschriften “ Gedraag je in Godsnaam” en let wel “ Onverwachts sta je voor me”. Paul heeft in zijn leven wel 60 landen bezocht. Vooral India heeft een verpletterende indruk op hem gemaakt. Verder vindt hij mensen het mooiste wat er is. Als hij en zijn vrouw naar India gaan nemen ze vaak ook andere mensen mee (max. 12 personen). In 2020 zal Paul vanwege zijn leeftijd voor de laatste keer naar India gaan. Paul is voorzitter van Stichting Pavlos Culture-Adventures Foundation. Opbrengsten worden besteed aan goede doelen. Met name ondersteunen zij Lepra-centra in India. Voor meer informatie hierover zie de website www.culture-adventures.nl Maar terug naar deze dagreis. Er waren verschillende hoogtepunten. De kerken, de abdij en de burcht. Alle monumenten maakten veel indruk op de AVOS-leden. Maar niet alleen dát, ook de historische gebouwen, fachbau en gebouwen met leisteen, maakten indruk en inspireerden de fotografen onder ons om er mooie plaatjes van te schieten. Een aantal van die foto’s zijn een dezer dagen te bewonderen op de website www.avosvenray.nl
Onderweg naar de Eifel kwamen we ook door het plaatsje Stolberg. Hier viel mijn oog op het bord “ Stolberg hat keine platz für rassismus”. Goed dat zo’n gemeente daarvoor uit komt en een mooie gedachte, vind ik.

Als afsluiting van de dag werd gedineerd in Aken. Bij inschrijving hadden de deelnemers hun wensen voor dit diner al kenbaar gemaakt, zodat de kok zich goed had voor kunnen bereiden. Hierdoor hoefden we niet lang te wachten voordat het eten werd opgediend. Met een wijntje, pot bier etcetera was het helemaal compleet. Voldaan togen we huiswaarts met de bus van Gielen. Met dank aan de voortreffelijke chauffeur. Een prachtige dag mede ook door de weergoden, die ons goed gezind waren. Een van de deelnemers sloeg de spijker op zijn kop met de opmerking naar mij tijdens het diner “AVOS een club waar ik me thuis en welkom voel “. Fijn om te horen.

En als afsluiter van dit verslag een wens aangetroffen in de abdijkerk Kornelimünster:

“ Friede denen, die kommen
   Freude denen, die verweilen
   Segen denen, die weiterziehen “

 

Voor het verslag: Kees Moerkerk