Op 23 juni vertrokken 42 AVOS leden naar Asten voor een bezoek  aan de sterrenwacht in aldaar. We begonnen met een powerpoint presentatie over Mars waarbij een 3D brilletje gebruikt kon worden. Hierdoor kon je diepte zien waardoor alles veel realistischer werd. Het waren spectaculaire beelden, gemaakt door een satelliet op 40000 km. hoogte.
Er werd ook veel over de eigenschappen van Mars verteld en de (on)mogelijkheid om Mars te bezoeken.
Vervolgens was er een pauze voor een welkome verfrissing want het was warm.
De groep werd nu in tweeën gedeeld vanwege ruimtegebrek in het te bezoeken planetarium en de sterrenkijker ruimte.
Het planetarium is een ronde ruimte waarvan het bolvormige plafond de sterrenhemel voorstelde. Door middel van een vernuftig zelfgebouwd apparaat in het midden van de 
ruimte kon de sterrenhemel in alle mogelijke constellaties op het plafond worden geprojecteerd. Uit de vragen die gesteld werden bleek dat er behoorlijk wat "sterrenkundigen" onder onze leden waren. Mensen met last van staar in de ogen zagen echter niet veel.
De andere attractie was de grote sterrenkijker in het ronde gebouwtje van de sterrenwacht. Hier werd de kijker op de zon gericht en konden we een voor een live de zon van dichtbij zien, waarbij dichtbij natuurlijk relatief is. Heel duidelijk  waren de op dat moment aanwezige zonnevlekken te zien. Zonnevlekken zijn gedeeltes van de zon waar de temperatuur een stuk lager is. Dat zie je aan donkere plekjes.
Het was wel krap en warm boven in het gebouwtje.
Tussendoor kregen we ook nog een kijkje met uitleg in de expositie ruimte.
Al met al een interessante en leerzame middag, waarbij duidelijk werd dat onze aarde eigenlijk maar een klein en onbeduidend bolletje is in het heelal. En op  de duur nog vergankelijk ook.