Lezing vliegtuigcrashes WO II

 

Op 17 november 2016 gaf Joop Hendrix uit Helmond een interessante lezing over de vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joop is oud F-16 piloot en vlieginstructeur bij de Koninklijke Luchtmacht. Na zijn pensionering werd Joop al snel lid van de “Planehunters Recovery Team” Het betreft een organisatie welke zich bezighoudt met het opsporen van gecrashte vliegtuigen tijden de Tweede Wereldoorlog. Via tips van de plaatselijke bevolking gaat men op zoek met nader onderzoek instellen en probeert men aan de hand van kenmerken en nummering van gevonden vliegtuigonderdelen en nader archiefonderzoek te achterhalen welk vliegtuig het betreft. Heeft men het gevonden vliegtuig eenmaal kunnen identificeren gaat men op zoek naar de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden. Het geeft enorme voldoening als men vervolgens de nabestaande familie een tastbaar bewijs van de vondst kan overhandigen.

Ook in het Venrayse is Joop actief. Als lid van de “Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in 1940-1945 in de gemeente Venray” kon hij ook nader ingaan op de crashes binnen het grensgebied van de huidige gemeente Venray. In totaal heeft de werkgroep in Venray 44 crashes kunnen lokaliseren. Op diverse plaatsen binnen de gemeente zijn op de gevonden plaatsen monumenten opgericht en daarnaast een informatiepaneel geplaatst. In september jl. werd er op de grens van Leunen en Castenray bij ’t Schoor nog een monument onthult . Op die plek stortte een B-17 bommenwerper neer. Daarbij vonden 8 bemanningsleden de dood. Twee inzittenden overleefden de crash. Harrie Zegers kon nog vertellen dat hij als kleine jongen tijdens de laatste oorlogsdagen een vliegtuig heeft zien neerstorten vlak bij zijn huis in Holthees.

Inmiddels heeft Joop al enkele malen met Harrie contact gehad om te onderzoeken welk vliegtuig het betreft. Samenvattend het was een boeiende middag, waarin bij diverse mensen de jeugdherinneringen weer boven kwamen en wij met zijn allen weer wat meer over deze vreselijke periode te weten kwamen en ook Joop misschien weer wat meer op het spoor is gekomen.

Pie Noten