Op woensdag 14 november was er na 5 maanden weer een lezing in de Kemphaan.
Deze keer een lezing van Sjeng Ewalds over de relatie tussen Venray en Indonesië. Het blijkt dat er al in de 17e eeuw Venraynaren in Indonesië waren. Dat waren veelal mensen die in dienst van de VOC waren. Sommigen zijn daar gebleven  zodat je nog er wat Nederlandse namen kunt aantreffen. Later gingen ook missionarissen en missiezusters daar naar toe. Na de tweede wereldoorlog wilde Indonesië onafhankelijk worden maar dat wilde Nederland niet. Eerst gingen er wat vrijwilligers naar toe om te vechten.
Later werden er nogal wat dienstplichtigen naar toe gestuurd. Van de Molukkers waren een aantal in dienst van de KNIL. (Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger) en vochten ook mee. Helaas is een aantal  van zowel de Nederlandse als de Molukse strijders in gesneuveld.
Toen de onafhankelijk een feit werd kwamen veel van deze Molukkers naar Nederland. Eerst in kampen (woonoorden) en later verspreid in woningen in diverse steden en dorpen. Er waren ook diverse Molukkers met Nederlands klinkende namen bij waarvan diverse bekende namen in Venray..
De door sommigen verwachte terugkeer naar Indonesie is er nooit van gekomen.

Al met al een interessante en boeiende lezing die door een twintigtal leden werd bezocht.