Bezoek aan de Hermitage in Amsterdam

Op 11 juli 2017 vertrokken we met de Museumplusbus naar Amsterdam voor een bezoek aan de Hermitage.

25 leden van AVOS Venray en 10 leden van  JVV (Jongeren Van Vroeger) uit Venlo werden bij Hotel Asteria in Venray opgewacht door het deskundige team van de Museumplusbus t.w. Henri als chauffeur en Martin als gastheer.

Nadat iedereen een fijne zitplaats had gevonden reed de bus via de A73 richting Nijmegen. Maar owee . . . . bij Cuijk kwamen we al in een langzaam rijdende file terecht tot bij Nijmegen/Dukenburg.

Hierna een voorspoedige reis naar Amsterdam. Omdat we een beetje vroeg waren heeft chauffeur Henri ons nog even een rondrit aangeboden over Schiphol.

Gearriveerd aan de achterzijde van het museum werden we na een heerlijk kopje koffie vanwege het grote aantal deelnemers verdeeld in 3 groepen.

Onze gids Bregje wist ons door haar kennis en uitstekende uitleg een interessante rondleiding te geven, waarbij zij op een boeiende wijze over het einde van de Romanovs en de revolutie vertelde.

Met de vele objecten afkomstig uit de Hermitage St. Petersburg, het Russische Staatsarchief in Moskou  en het Artillerie Museum in St. Petersburg heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West Europa.

Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St. Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het Tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin tot aan hun moord in 1917.

Dit was het kantelpunt in de Russische geschiedenis.

Na deze rondleiding werd ons een heerlijke lunch geserveerd, waarna we no op eigen gelegenheid nog een uurtje in het Museum konden rondlopen.

De afgesproken tijd vertrokken we uit Amsterdam en reden zonder oponthoud terug naar Asteria in Venray waar we om 17:30 arriveerden.

Alle deelnemers hadden genoten van deze geslaagde dag.

 

Willem van Riet