Op 13 juli 2019 om 9:30 uur vertrokken 19 leden van de AVOS met 10 auto’s in colonne naar de uiteindelijk door Wim van Tilburg - de org

anisator van deze extra fietstocht – bekendgemaakte start bestemming:

RAVENSTEIN een vestingstadje aan de Maas in Noord-Brabant.

Nadat we onze auto’s op de gratis parkeerplaats hadden gezet en de fietsen afgeladen vertrokken we voor de, zoals altijd, geheime fietstocht.

Echter na 400 meter (0,4 km op de teller) werd er gestopt midden in het centrum van Ravenstein bij hotel-café restaurant “de Keurvorst” een vroegere herberg voor de eerste koffie met gebak. Dit bleek tijdens de verdere tocht overal meestal appeltaart te zijn. Nadat we nog een wandelingetje door het stadje hadden gemaakt vertrokken we om 11:30 uur dan echt om over de Maas, die de scheiding vormt tussen Noord-Brabant en Gelderland, naar Niftrik te fietsen.

Via de Maasbandijk en de Molendijk arriveerden we in Batenburg een stadje met slechts een kleine 700 inwoners. We vervolgden de tocht over de dijk en om 12:30 arriveerden we in Appeltern op een heel bijzondere locatie n.l. het Stoomgemaal “de Tuut”, waar we de lunch zouden gebruiken. Heerlijke champignonsoep en belegde broodjes waarvan iedereen heeft gesmuld.

We vervolgden onze weg om noordelijk van het recreatiegebied “de Gouden Ham” door te fietsen naar Altforst, een dorpje met twee kerken en geen winkels. Via het buurtschap Neerseind staken de snelweg N322 over en peddelden naar Druten. Dwars door het stadje ging het over de Waalbandijk met links van ons de Waal en rechts uitgestrekte landerijen en weilanden via Deest en buurtschap Hoek naar Winssen, het kleinste dorp van de gemeente Beuningen.

Daarna fietsten we naar Bergharen en onderweg naar Hernen begon het te regenen. In Hernen aangekomen bleek er kermis te zijn waarop we besloten door te fietsen om het kasteel te bezoeken. Helaas was er een bruiloft aan de gang en moesten we dus verder trekken. Door het Hernense bos naar het gehucht Leur waar bij “de Leurse Hof” een pauze werd ingelast voor koffie, thee, wijn of een biertje. Inmiddels was het droog geworden en fietsten we verder door de Loonse Waard naar Niftrik, waarna we na ongeveer 1 kilometer weer bij onze auto’s in Ravenstein arriveerden. Nadat we de fietsen hadden vastgesjord op de dragers gingen we op pad naar de laatste verrassing, met de vraag waar zou dat zijn ? ? ? ?

Voordat we gingen rijden kregen we het verlossende antwoord van Wim. We zouden gaan dineren in Mill.

Verstopt in de bossen in natuur- en recreatiegebied “de Kuilen” lag “de Valkhoeve” waar we een uitmuntend warm buffet kregen voorgeschoteld. Als toet kregen we lekker veel ijs met warme kersen of vers gemengd fruit. Daarbij een heerlijk pilsje of een glas wijn.

Samenvattend: dit was weer een prachtig uitgezette en qua lunch en diner een super geslaagde fietstocht van totaal 53.8 kilometer

Wim, uiteraard alle lof voor jou en het feit dat de route weer vlekkeloos is verlopen en uiteraard bedankt en hopelijk komt er weer een vervolg.

 

Willem van Riet